22-05-2008 23:57

Creating humanoids

 

Dr. Bram VanderBorght, Creating humanoids, In: PC PLUS, January 2008.

Humanoide robots: Hoog realisme versterkt de sociale acceptatie

Zullen robots ooit deel uit maken van het gezin?

Zoals het 30 jaar geleden een uitdaging was om een computer op ieders bureau te krijgen, zo is het nu de uitdaging een robot zich in ieder huis te laten nestelen.

Het streven is een humanoïde robot te maken die vergelijkbaar gedrag en vorm heeft als de mens en die de mensen zal helpen en gezelschap houden bij alle dagelijkse activiteiten.

 

Voorbeeld: Vioolspelende humanoïde robot: https://www.youtube.com/watch?v=qyPAIpXm-nU

Wetenschappers over de hele wereld spannen zich in om robots te vervaardigen die kunnen lopen, zien, beslissingen kunnen nemen en emoties kunnen hebben.

Industriële robots hebben hun plaats gekregen in productieomgevingen. In huis worden stofzuigrobots, vermaaksrobots als Aibo en zelfbouwrobots van Lego Mindstorms wel aangetroffen, maar daarmee hebben huisrobots hun plek nog niet veroverd.

Industriële toepassingen van robots zijn veelal minder dynamische en het betreft vooral gestandaardiseerde arbeid. In een dynamische omgeving waarin mensen verkeren zullen sociale robots mensachtige mogelijkheden moeten hebben en absoluut veilig kunnen functioneren.

“Lichaam en geest” van de komende generatie sociale robots zullen naar uiterlijk en gedrag veel van mensen moeten hebben.

Asimo loopt nog maar met een snelheid van 6 km per uur en robots op wielen kunnen moeilijk trappen lopen.

Robots die als “butler” in huis mensen kunnen bedienen moeten een “beeld” hebben van hun omgeving en domeinkennis hebben om bijvoorbeeld op commando een flesje bier uit de ijskast te halen, een flesopener pakken, de kroonkurk verwijderen, een schoon glas pakken, bier uitschenken met een mooie schuimkraag en dan de opdrachtgever bedienen. Zo iets simpel is uiterst ingewikkeld.

In feite is het nog ingewikkelder. De greep van de fles en het glas moet zo gedoseerd zijn dat de robot kracht kan zetten zonder iets te vermorzelen.

En als de robot – butler het glas bier aanbiedt dan moet hij toch een houding aannemen en een gezichtsuitdrukking hebben, die de dorstige opdrachtgever het gevoel geeft een glas met diamanten aangereikt te krijgen.

De belevingswaarde van een machine die de mens zo nabij komt en bijstaat zal voor de gebruiker hoog moeten zijn. Gezichtsuitdrukkingen, motoriek en kwaliteit van de dialogen tussen mens en machine, moeten de mensen de indruk geven dat de robots een zorgzame vriend of vriendin is.

Hoe meer een robot op mensen lijkt in verschijning, beweging en reacties hoe positiever de mensen op een robot reageren. Als de robot te dichtbij ons komt dan vinden wij dat beangstigend. (zie “Uncanny Valley”) , we houden niet van zombies. De robots van professor Ishiguro gaan de kloof ruimschoots over.

Het bouwen van humanoïde robots vraagt een multidisciplinaire wetenschappelijke aanpak. Bionanotechnologie, neurologische wetenschappen en robotics zullen zich gezamenlijk moeten inspannen om de sociale robots humanoïde te maken en zo de mensen in allerlei omgevingen (o.a. thuis en in de zorg) in staat te stellen een band op te bouwen met hun robot.

Robots kunnen er voor zorgen dat ouderen langer zelfstandig in hun eigen woonomgeving kunnen verblijven.

Als je kijkt naar de aantallen mensen per leeftijdsgroep van de totale wereldbevolking, dan is de trend duidelijk dat de vergrijzing de rest van de 21 e eeuw zal optreden. De 30-ers in 2020 zullen met velen ouder en ouder worden.

wereldbevolking 2000-2020.jpg

Bron: U.S. Census Bureau, International Data Base 07-16-2007

© 2008 Hans den Hartog

De groep 60+ is in deze grafiek uitgelicht en laat de toenemende vergrijzing tot 2020 zienwereldbevolking 2000-2020 60+.jpg

Dataset is ingevoerd in Many Eyes IBM, 2008.

 

© 2008 Hans den Hartog

https://services.alphaworks.ibm.com/manyeyes/create/S9_5xLsOtha6M0FL8J93M2-/S62J0EQ9mVa6F--0fs61E2-

 

 

—————

Terug


Robotica

01-11-2009 22:33

Amanda Verdonk en Arjen Goetheer, Robotica in Nederland: van melksystemen tot oogchirurgie, 1-10-2009.

Drie Nederlandse robotbedrijven: De meeste Nederlandse bedrijven importeren robots uit het buitenland en passen die aan, aan de klantwensen/eisen. (tailor-made robots) Drie echte zelf robot producerende bedrijven: Lely...

Lees meer

—————

01-11-2009 14:17

Ying Ying Lau, Christan van 't Hoff and Rinie van Est, Beyond the Surface, An Exploration in Healthcare Robotics in Japan, Rathenau Instituut, Den Haag, 2009.

Hoe gaan we om met de snel groeiende vraag naar gezondheidszorg? Een bredere inzet van technologie is een mogelijke oplossing. Japan neemt een vooraanstaande positie in bij pogingen om robot technologie te ontwikkelen in dienstverlening aan haar burgers. Hoe is daar de stad van zaken? Bezoek aan...

Lees meer

—————

01-11-2009 14:13

Visions for the future, European Commission 2005

Voorbereiden op een nieuwe generatie robots die nauw met mensen zullen samenwerken. We zijn nu op een beslismoment aangekomen, wat gaan we doen/ontwikkelen? Drie soorten robots(systemen): 1.Industriële robots 2.Dienstverlenende robots. 3.Ruimtevaart- en veiligheidsrobots. Net zoal mobiele telefoons...

Lees meer

—————

01-11-2009 14:09

European robots, getting smarter, safer, and more sensitive, ICT Research, The policy perspective, European Commission, 2008.

Denkende machines, gecomputeriseerde bedrijven. Voorbereiden op een nieuwe generatie robots die nauw met mensen zullen samenwerken. We zijn nu op een beslismoment aangekomen, wat gaan we doen/ontwikkelen? Onderzoek naar hoe robot-applicaties en “cognition research”een nieuwe generatie slimme...

Lees meer

—————

27-10-2009 09:06

P.W. SINGER, WIRED FOR WAR, THE ROBOTICS REVOLUTION AND CONFLICT IN THE 21ST CENTURY, THE PIGUIN PRESS, NEW YORK,2009

Een van de oorspronkelijke zonden van de mensheid is zijn onmogelijkheid om in vrede te leven.   Veel van wat in de historie is geschreven is oorlogshistorie.   Men streed om “goede doelen”” zelf to end all wars. Never again, is ever again.   Nieuwe technologie verschilt...

Lees meer

—————

27-10-2009 00:00

Stellingen

Een robot zal de ideale werknemer zijn. (nooit pauze, vakantie, ziek  of een kater) Robots zijn een uitkomst voor de arbeidskrapte.  Een robot zal de ideale huisgenoot zijn voor ouderen. De eenzaamheid wordt hiermee bestreden en aan de hulpbehoevendheid van de steeds ouder wordende mens...

Lees meer

—————

19-09-2009 15:18

Concept 3D World in de komende jaren

 Reëel & Virtueel in “The Digital World” ……..als een prothese voor de mens ……….    Hans den Hartog  C O N C E P T Mens Machine Interfaces: computers zijn als een (virtuele) prothese voor de mens Met computers is het al heel lang mogelijk en ook heel gewoon om met een...

Lees meer

—————

06-06-2008 02:10

Snelle opmars servicerobots, AG 18-02-2005

Servicerobots komen uit hun beschermde productieomgeving, betoogt Richard van der Linde, maar daarmee ontstaan meteen de problemen. zij hebben moeite met de ‘echte wereld’. Toch zullen servicerobots op korte termijn doorbreken in onder meer de entertainmentindustrie en het huishouden. Hoewel...

Lees meer

—————

06-06-2008 02:07

Wat gebeurde er toch met AI? In: NewScientist, april 2005. pag.6. Nederlandse samenvatting.

Wat is er gebeurd met de machines die kunnen denken? De droom van Artificial Intelligence leeft voort en de werkelijkheid ligt uiteindelijk binnen handbereik. De bijzonderheid: In de futurologie is een technische bijzonderheid een te voorspellen punt in de ontwikkeling van een beschaving waar...

Lees meer

—————

06-06-2008 02:05

Robots werken

Je moet robots inzetten waar mensen als robots werken. Uit: Technology, Fire in a dark world, Perry Pascarella, 1979.

Lees meer

—————


Contact

Hans den Hartog


Website van Honda: ASIMO

world.honda.com/ASIMO/