06-06-2008 02:07

Wat gebeurde er toch met AI? In: NewScientist, april 2005. pag.6. Nederlandse samenvatting.

Wat is er gebeurd met de machines die kunnen denken?

De droom van Artificial Intelligence leeft voort en de werkelijkheid ligt uiteindelijk binnen handbereik.

De bijzonderheid: In de futurologie is een technische bijzonderheid een te voorspellen punt in de ontwikkeling van een beschaving waar technologische vooruitgang versnelt voorbij de mogelijkheden van hedendaagse mensen tot volledige begrip of voorspelling. De bijzonderheid kan meer specifiek verwijzen naar de opkomst van slimmer dan menselijke intelligentie. En de trapsgewijze vooruitgang  daarvan.

Slimme computers zijn overal. Van robot grasmaaiers tot intelligente verlichting. Wasmachines en zelfs automotoren met zelf fouten vaststellen,  er zit in bijna ieder modern apparaat een chip (silicon brain). Maar kan je eerlijk gezegd iedere machine  echt intelligent noemen?

Zoektocht gestart op www.intellibuddy.com

ALICE = Artificial Linguistic Internet Computer Entry. Uitgevonden door Richard Wallace in 1995.

De resultaten zijn teleurstellend. Een conversatie start veelbelovend, maar loopt gegarandeerd vast. Sinds de eerste chatbot uit de zestiger jaren. ELIZE van Joseph Weizenbaum en de computer HAL in 2001: A space odyssey (1968)

Het achterliggend probleem is symptomatisch voor het totale veld van de AI. Al jaren beloven onderzoekers computers die met ons kunnen praten als vrienden, robots die functioneren als zelfstandige dienaars en ooit het maken van bewuste machines. We zijn nog even ver weg van deze doeleinden als vroeger. Maar daar komt binnen een paar maanden verandering in. Na een geduldige ontwikkeling van 22 jaar  wordt een artificial brain Cyc (uitspraak “psych”) online geplaatst om met de rest van de wereld te communiceren. En het gaat steeds slimmer, want Cyc zal aldoende met de massa steeds bijleren. Hij zal kennis opnemen van webpagina’s. webcams en met de hand ingevoerde gegevens verwerken die hem door iemand worden aangeleverd. Doorslaggevend is het feit dat Cyc gezond verstand heeft en dat is nog nooit door een ander AI systeem geleverd. Binnen 10 jaar zullen we de gevolgen zien. Niet alle AI onderzoekers verwelkomen zulke claims. Het voedt alleen maar het denken over de zogenoemde “AI-winter” van de jaren negentig. In die tijd werden de overheidssubsidies voor AI-projecten verlaagd en de hoop werd de bodem ingeslagen dat we machines konden maken met menselijke intelligentie, het bleek te moeilijk. Wetenschappers van toen worden hier niet graag mee geconfronteerd. Voor hen is het de studie van een voorbij tijdperk, nu veel minder ambitieus en meer gerichte doeleinden. Zoals die nu al volop om ons heen worden aangetroffen in allerlei apparaten. (betaalautomaten, fototoestellen etc. )

Allemaal begonnen met de codebreaking machines van de jaren 50 van Alan Turing. Van hem afkomstig de Turingtest. Het was een kwestie van tijd dat er machines kwamen die alles kunnen en beter kunnen dan mensen. Wetenschappers hebben altijd beweerd dat met name bewustzijn en zelfbewustzijn voor machines wel problematisch zullen blijven. Anderen beweerden dat ze misschien wel intelligent zullen worden, maar toch problemen zullen houden bij de ontwikkeling van medelijden en wijsheid die unieke eigenschappen van mensen. De definitie van intelligentie liep als zand tussen de vingers van de wetenschappers weg.

Oneervolle afloop
Het mislukken van expert-systems, waarin menselijk kennis is opgeslagen. De menselijke hersenen werken op een andere manier.
Run op neurale netwerken, deze imiteren neuronen in de hersenen. Ze worden nu gebruikt in computerspellen en DNA volgsystemen. Maar alle ontwikkelde systemen kregen problemen om lange termijn geheugen te ontwikkelen. Hierna volgde de AI-winter. De onderzoekers gingen zich richten op patroonherkenning, spraakherkenning, tekstanalyse, robotcontrole en automatische planning. Hiermee werk AI opgedeeld in sub-disciplines.

Maar nu is er weer hoop. Lenat bouwde een database op van gezond verstand kennis als sleutel tot AI. (Cyc) In drie tot vijf jaar op het internet moet zijn kennis zo zijn toegenomen, dat mensen bijna alle antwoorden op hun vragen moeten kunnen krijgen. De Microsoft paperclip is gebaseerd op Bayesian inference, zo ook Cyc. Patroonherkenning uit teksten.

Waar ligt de sleutel tot intelligentie?

In de menselijke hersenen. Welke delen van de hersenen zijn actief bij welke activiteit?  Kan je de patronen in de hersenen aflezen dan weet je wat er wordt gedacht.

Turing’s test
In his essay "Computing Machinery and Intelligence", published in the philosophical journal Mind in 1950, the British mathematician Alan Turing argued that it would one day be possible for machines to think like humans. But if so, how would we ever tell? Turing suggested that we could consider a machine to be intelligent if its responses were indistinguishable from a human's. This has become the standard test for machine intelligence.
In 1990, Hugh Loebner, a New York philanthropist, offered a $100,000 prize for the first computer to beat the test and a $2000 annual prize for the best of the rest. Past winners include Joseph Weintraub, three-time winner who developed The PC Therapist, and Richard Wallace, the man behind ALICE, who has also won three times.

—————

Terug


Contact

Hans den Hartog


Website van Honda: ASIMO

world.honda.com/ASIMO/