22-05-2008 23:35

WANDELENDE ROBOTS / ROBOWORLD - Teksten van de Tentoonstelling in Delft TU techniek museum 2006

 

De mechanische mens is in opkomst – dankzij snellere computers en nieuwe mechanieken kan de robot steeds sneller bewegen. Een robotarm staat op een vaste plek en kan zich alleen binnen een beperkt gebied bewegen. Een robot die lopend de wereld ingaat, vormt een heel andere verhaal. Hoe stabiel de robot loopt, hangt af van het ontwerp van de benen, de verdeling van het gewicht, de vorm van de voet en de totale lengte. Onderzoek over lopende robots kan ook helpen om nieuwe revalidatiehulpmiddelen te ontwikkelen.

De beroemdste tweebenige robot van dit moment is de Japanse robot Asimo. Hij is 1.30 meter hoog en weegt 54 kilogram. Het heft de Japanse firma Honda bijna 15 jaar gekost om de robot te ontwikkelen. Voordat Asimo een stap doet, ‘bedenkt’ hij hoe zijn zwaartepunt zich zal verplaatsen en vervolgens zet hij zijn voet pas neer wanneer hij weer in balans is. Asimo kan traplopen, snelwandelen, pakjes sjouwen en de planten water geven. In de toekomst zal hij ingezet worden als hulp in de huishouding of in de gezondheids- en bejaardenzorg.

De slanke Delftse robot Denise loopt op een heel andere manier. Denise die 1.50 m hoog is en slechts 8 kg weegt, lijkt misschien niet zo erg op een mens, maar qua manier van lopen wel. Mensen laten zich bij elke stap al het ware voorover vallen. Zij steunen op het ene been en ‘slingeren’ hun vrije been naar voren om te voorkomen dat ze echt vallen. De loopbeweging is daarmee het gevolg van twee slingerbewegingen (de benen) die elkaar in een natuurlijk tempo afwisselen. Deze passief dynamische manier van lopen kost weinig energie zodat de robot geen zware motoren en accu’s nodig heeft.

—————

Terug


Contact

Hans den Hartog


Website van Honda: ASIMO

world.honda.com/ASIMO/