22-05-2008 23:34

STAR WARS / ROBOWORLD - Teksten van de Tentoonstelling in Delft TU techniek museum 2006

 

De meest bekende robot uit de Science Fiction is waarschijnlijk C-3P0. Deze goudkleurige androïde trad voor het eerst op in de film Star Wars (1977). C-3P0 kan miljoenen verschillende galactische talen spreken maar houdt niet van gevaar. Hij wil dan ook liever niets te maken hebben met de avonturen die hij in de film beleeft. Dit in tegenstelling tot zijn vaste robotmaatje R2-D2, die hem steeds overhaalt om toch mee te doen.

R2-D2 heeft geen menselijke vorm en lijkt nog het meest op een soort grote rijdende voorraadbus. De robot wordt voor allerlei technische zaken ingezet. R2-D2 kan computers programmeren, ruimteschepen besturen en heeft superhandige magnetische voeten waarmee hij zich vast kan zetten. Verder heeft R2-D2 een groot aantal andere ingebouwde gereedschappen waaronder een brandblusser, een lasapparaat en zelfs een cirkelzaag.

C-3P0 en R2-D2 lijken in de film op 'echte' robots, maar de schijn bedriegt. Net als bij de Schaakmeester uit 1773 zat in beiden een mens verscholen. Bij R2-D2 was dit de acteur Kenny Baker en onder het gouden omhulsel van C-3P0 ging Anthony Daniels schuil.

—————

Terug


Contact

Hans den Hartog


Website van Honda: ASIMO

world.honda.com/ASIMO/