22-05-2008 21:54

Mechanische Olifant / ROBOWORLD - Teksten van de Tentoonstelling in Delft TU techniek museum 2006

 

MECHANISCHE OLIFANT

In juli 2006 werd de stad Antwerpen verrast door een grote robot. Het was een mechanische olifant de Sultan der Indiën, die tijdens een straattheater door de stad trok. In 1700 konden inwoners van Rome hetzelfde zien. Op een groot feest ter gelegenheid van dit bijzondere jaar, liepen toen robots rond om de gasten te vermaken. Het hoogtepunt was ook door een levensechte olifant de gasten de stuipen op het lijf joeg.

De 'automata’ zoals deze robots toen werden genoemd, waren voorzien van ingewikkelde mechanieken waar ze bepaalde handelingen van mensen of dieren konden nadoen.

Deze vroege robots hadden geen nuttige functie, ze werden gebouwd om rijke mensen te amuseren. Vooral in Frankrijk van de 18e eeuw waren ze ongelofelijk populair. Maar niet alleen daar, alle hoven van de Europese vorsten beconcurreerden elkaar met de nieuwste mechanische speeltjes. In tegenstelling tot de moderne robots waren hun 18e eeuwse voorgangers niet in staat om zelfstandig op hun omgeving te reageren. Ze kenden een beperkt aantal “trucjes” en konden maar één opdracht tegelijk uitvoeren.

—————

Terug


Contact

Hans den Hartog


Website van Honda: ASIMO

world.honda.com/ASIMO/