22-05-2008 23:38

HEBBEN ROBOTS EMOTIES? / ROBOWORLD - Teksten van de Tentoonstelling in Delft TU techniek museum 2006

 

Computers en robots zijn voor de moderne mens handige hulpmiddelen. Mobiele robots doen nu al huishoudelijke klussen zoals stofzuigen en grasmaaien en bij gevaarlijke missies kunnen robots kleine of gevaarlijke ruimtes verkennen, waarbij de mens op afstand meekijkt. Moderne robots worden steeds intelligenter. Bij de voetbalrobots werken onderzoekers al aan zelflerende robots die leert zoals een mens leert, door straffen en belonen, door vallen en opstaan. Verwachte toekomstige robottoepassingen in de gezondheidzorg en de huiselijke omgeving leiden tot vragen over hoe mensen eigenlijk met robots omgaan.

Robots zullen in de toekomst een meer sociale rol gaan spelen in de maatschappij. Een robot die eruit ziet als een kat, kan voor een bejaarde persoon een prettiger oppasser zijn dan een bewakingscamera.

Na jarenlange technische ontwikkelingen bij robots ligt er nu de vraag: hoe reageren mens en machine, mens en robot, op elkaar? Wanneer mensen met elkaar praten, gebruiken ze gebaren en gelaatsuitdrukkingen. Kunnen emotionele uitdrukkingen bij de robot de communicatie tussen de mens en de computer verbeteren? Een robot waar men tegen kan roepen dat de verwarming een beetje hoger moet, wordt een echte tussenpersoon tussen de mens en zijn technische omgeving, en zal daarmee een grotere sociale rol vervullen.

—————

Terug


Contact

Hans den Hartog


Website van Honda: ASIMO

world.honda.com/ASIMO/