22-05-2008 23:31

EEN KNAP STAALTJE BEDROG / ROBOWORLD - Teksten van de Tentoonstelling in Delft TU techniek museum 2006

 

Een voorbeeld van een hoogstandje op gebied van vroege robots was een mechanische eend die in 1738 ontworpen werd door de Fransman Jacques de Voucanson. De bijna levensechte vogel kon met zijn vleugels fladderen, eten, drinken en tot groot vermaak van de toeschouwers zelfs poepen. Maar het kon nog beter: in 1770 bouwden Pierre en Henri-Louis Jaquet-Droz de 'Schrijver', een robot die er als mens uitzag. Het apparaat bestond uit ruim 6000 onderdelen en kon een echte - voorgeprogrammeerde - brief schrijven.

Bij sommige robots kwam bedrog om de hoek kijken. De Duitser Ritter Von Kempelen bouwde in 1773 de 'Schaakspeler', een robot in de vorm van een Turkse man, die bijna elke partij won. De Schaakspeler bleek achteraf helemaal geen robot te zijn. In de machine zat een - kleine - man verborgen. Tweehonderd jaar later werd in de "Star Wars" films dezelfde truc nog een keer gebruikt om een 'robot' te laten werken.

Naast mechanische dieren en mensen werden ook muzikale automaten gebouwd. Deze 'muziekrobots' varieerden van eenvoudige speeldozen tot ingewikkelde piano's die een heel muziekstuk konden spelen. Tot de komst van radio en televisie waren dit soort muziek­instrumenten een populaire bron van vermaak. In de stripverhalen van Lucky Luke komt in de plaatselijke 'saloon' dan ook regelmatig een dergelijke zelfspelende piano voor.

—————

Terug


Contact

Hans den Hartog


Website van Honda: ASIMO

world.honda.com/ASIMO/