22-05-2008 23:33

ECHTE ROBOTS IN DE RUIMTE / ROBOWORLD - Teksten van de Tentoonstelling in Delft TU techniek museum 2006

 

In de wereld van de echte ruimtevaart hebben de robots niet het uiterlijke van een mens maar hebben ze, in het geval van de Mars Rover, het uiterlijk van een futuristische speelgoedauto. In beide gevallen worden ze op afstand bediend.

ERA ROBOTARM

De robotarm Era, die door de Nederlandse astronaut André Kuipers onder water werd getest, is een onderdeel van het internationale ruimtestation ISS. De arm bestaat uit twee vijf meter lange delen met in het midden een soort ellebooggewricht. Aan ieder uiteinde zit een ‘hand’ die speciale op het ruimteschip aangebrachte punten vast kan pakken. Zo kan ERA als een soort enorme wandelende tak over het ruimteschip wandelen.

De robotarm weegt 670 kilogram, is 11 meter lang en kan gewichten tot 8000 kilogram op  tillen. De ERA kan allerlei taken, zoals het vervangen van zonnepanelen of het uitvoeren van experimenten automatisch of halfautomatisch uitvoeren. Daardoor houdt de bemanning van het ISS meer tijd over om wetenschappelijk werk te doen.

MARS ROVERS

Het belangrijkste doel van de Mars Rovers van de NASA was om de samenstelling van de bodem op Mars te onderzoeken. Vooral de vraag of er vroeger water geweest is op Mars was daarbij belangrijk. Voor dat doel werden de Rovers uitgerust met een robotarm en allerlei meet- en fotoapparatuur. De Mars Rovers verzamelden tijdens hun werk informatie over de bodem en onderzochten stenen. Zodra de gegevens waren verwerkt, werden die naar de Aarde teruggestuurd.

De robotarm van de Mars Rovers heeft een elleboog en pols en kan ongeveer dezelfde bewegingen maken als een menselijke arm. In de mechanische vuist van de arm zit een camera die werkt als een vergrootglas. Verder heeft de Mars Rover magneten om bepaald stof te verzamelen en een soort boor. Daarmee kan hij, net als een geoloog, stenen openbreken en van binnen onderzoeken.

—————

Terug


Contact

Hans den Hartog


Website van Honda: ASIMO

world.honda.com/ASIMO/